Do góry

Dodatki Przepis na:

Czosnkowe podpłomyki

Czosnkowe podpłomyki

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 510

Dodano:

Odsłon: 371

Nowoczesna wersja tego najstarszego rodzaju pieczywa - pieczona na patelni grillowej. Prosta, przepyszna i szybka w przygotowaniu - a co najważniejsze pasuje jako dodatek do każdej potrawy.

Składniki

  • DO CHLEBKÓW:
  • 2 szklanki mąki (240 gram)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia (8 gram)
  • 1/2 łyżki soli morskiej (2,85 gram)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
  • 2/3 szklanki wody (168 ml)
  • DO SOSU:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (30 ml)
  • garść świeżo posiekanej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czosnkowe podpłomyki

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać: 2 szklanki mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, pół łyżki soli i wymieszać.
    Następnie dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i 2/3 szklanki wody.
    Całość zmieszać drewnianą łyżką tak aby utworzyło się ciasto.
    Kiedy to nastąpi zagnieść dokładniej ciasto przy użyciu dłoni i uformować je w kulę.

  2. Płaską i czystą powierzchnię posypać mąką.
    Położyć na niej kulę z ciasta i przekroić ją na pół, każdą połówkę uformować w kształt kuli, po czym także przekroić obie kule na pół. A każdą powstałą połówkę jeszcze raz na pół - tak aby otrzymać 8 kawałków ciasta.

  3. Wszystkie kawałki ciasta uformować w kształt płaskich chlebków - najważniejsze aby miały grubość ok. 3 mm.

  4. Patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu. (można użyć także zwykłej patelni)
    Chlebki posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek i wrzucić na rozgrzaną patelnię, posmarowaną stroną do dołu. Wierzch również posmarować oliwą z oliwek.

  5. W międzyczasie, kiedy chlebki się smażą, przygotować sos czosnkowy.
    Do miski wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę świeżo posiekanej pietruszki i zetrzeć 4 ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

  6. Chlebki powinny być już podpieczone z jednej strony - należy je w takim wypadku przewrócić.
    Podpieczoną już stronę chlebków posmarować przygotowanym sosem - równomiernie.
    Kiedy druga strona się już podpiecze, czyli po jakichś ok. 75 sekundach - zdjąć chlebki z patelni.

    Najlepiej smakują one na ciepło.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń