Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwadraciki do zup lub dań z pieczenią, kapustą, zapiekanek.
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 227
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 276
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 227
Jak zrobić najsmaczniejsze i najbardziej kruche faworki? Oto stara i sprawdzo...
Odsłon: 276
Składniki
Sposób przygotowania: Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, wbijamy jajko i dodajemy wodę( ciepłą - ciasto będzie miękkie i elastyczne, łazanki będą puszyste!). Wyrabiamy ciasto doskonale, jak na makaron i wałkujemy dosyć cienko.
Kroimy w paski ok. 1 cm, uprzednio dobrze przesypując mąką, aby paski się nie sklejały. Paski składamy jeden na drugi i kroimy kwadraciki. Pokrojone kwadraciki rozrzucamy na stolnicy. Następnie wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Przecedzamy przez durszlak, przelewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnię, na roztopione masło. Takie łazanki dodaje się do różnych potraw typu kapusta z łazankami lub pieczeń z sosem. Jeżeli chcemy użyć łazanek do zup( np. fasolowa po sandomiersku, zup - kremów z dyni czy pieczarek) możemy je gotować bezpośrednio w zupie, zarzucając zupę łazankami na koniec gotowania.
Łazanki będą miały piękny kolor, jeśli użyjemy jajek wiejskich, żółciutkich. W sytuacji, kiedy nie mamy możliwości kupić jajek od gospodarza, możemy poprawić kolor ciasta dodając do niego szczyptę kurkumy. Kwadraciki też będą pięknie kusiły smakiem i wyglądem.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Sos chrzanowy
Dodatki
Polewa czekoladowa
Dodatki
Zakwas na żurek
Dodatki
Jajka z chrzanem
Sos chrzanowy
Aromatyczny kremowy Sos do potraw zimnych jak i ciepłych do mies, warzyw i ja...
Odsłon: 75
Polewa czekoladowa
Uniwersalny przepis na czekoladową polewę. Świetnie sprawdzi się do tortów, w...
Odsłon: 7384