Do góry

Dodatki Przepis na:

Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 3608

Dodano:

Odsłon: 1136

Każdego roku z niecierpliwością wyczekujemy chwili, gdy spod zmarzniętej jeszcze ziemi powoli wychylają się delikatne, młode i aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego. Uwielbiamy go za ten wspaniały smak, aromat i jego niezwykłe właściwości lecznicze. Co roku dzielę się z Wami na blogu zaskakującymi połączeniami z wykorzystaniem tej rośliny i myślę, że jeszcze nie raz zaskoczę Was niezwykłą kompozycją smaków i niejednym, ciekawym daniem. Sezon na tę prozdrowotną roślinę niestety jest dość krótki, ale moc tych zielonych liści można zatrzymać na dłużej. Nalewka z czosnku niedźwiedziego to świetna propozycja na wykorzystanie tego drogocennego naturalnego antybiotyku, na dłużej. Alkohol bowiem wydobywa z nich niezwykłą moc i to, co w nich najlepsze! Posiada fenomenalne korzyści zdrowotne, o których Wam dziś napiszę. Zapraszam!

Składniki

  • 250 ml wódki 40 % *
  • świeże liście czosnku niedźwiedziego
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka z czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie

  1. Liście czosnku siekamy i wrzucamy do większego, wyparzonego słoika lub butelki. Lekko je ubijamy, aby puściły sok. Najlepiej dodawać je do słoika partiami i ubijać. Liście zalewamy wódką tak, aby były przykryte. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 14 dni. Dobrze jest co 2-3 dni delikatnie potrząsać słoikiem, by przemieszać jej zawartość i wydobyć z liści czosnku jak najwięcej leczniczych substancji. Po tym czasie nalewkę odcedzamy i filtrujemy przez filtr do kawy, aby była klarowna. Gotową nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce.
    Odnośniki

    * można użyć brandy, calvados. Zawartość alkoholu powinna wynosić 38 % – 40 %

  2. Działanie nalewki z czosnku niedźwiedziego

    Antynowotworowe – związki siarki podnoszą odporność organizmu na działanie komórek nowotworowych, a czosnek dziki bywa nawet wykorzystywany jako wsparcie w leczeniu raka żołądka, jelita grubego czy raka mózgu w postaci glejaka
    Antybakteryjne – hamuje rozwój i negatywny wpływ drobnoustrojów, nie zaburzając przy tym naturalnej flory bakteryjnej organizmu
    Przeciwbólowe i przeciwzapalne – dzięki nim może okazać się zbawienna dla osób z problemami reumatycznymi,
    Wspierające pracę układu krążenia – zawarta w niej adenozyna skutecznie chroni przed zmianami miażdżycowymi, chorobą wieńcową, zawałem serca czy udarem
    Wspierające pracę układu pokarmowego – hamuje rozwój pasożytów takich jak owsiki, glisty, tasiemce, pobudza apetyt i wspomaga trawienie
    Podnoszące odporność na infekcje – właściwość szczególnie istotna w sezonie jesienno-zimowym, kiedy wirusy i bakterie atakują ze zwielokrotnioną siłą
    Więcej o czosnku niedźwiedzim i jego cudownych właściwościach można przeczytać tu –> KLIK

    Stosowanie

    Zaleca się spożycie 10-15 kropli rozcieńczonych w przegotowanej i chłodnej wodzie. Nalewki nie powinno się nie pić na czczo. Spożywana na pusty żołądek może powodować podrażnienia nie tylko ze względu na stężenie alkoholu, ale również intensywność zapachu i smaku samego czosnku dzikiego. Bezpieczniej jest pić nalewkę po posiłku i najlepiej popijać ją sporą ilością przegotowanej wody.

    Uwagi dodatkowe
    - przygotowana w ten sposób nalewka jest przydatna do spożycia przez ok. 1 roku do 3 lat
    - ze względu na alkohol, nalewki nie powinny stosować dzieci oraz kobiety w ciąży

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń