Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywny pasztet z ciecierzycy z dodatkiem słodkich elementów
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 125
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 482
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 125
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 482
Składniki
Ciecierzycę dzień wcześniej moczymy w wodzie i zostawiamy na noc.
Następnie gotujemy w osolonej wodzie do całkowitej miękkości. Odcedzamy i przerzucamy do miski.
Dodajemy płatki owsiane, jajko, kilka oliwek, pokrojoną paprykę oraz buraki.
W międzyczasie na patelni z dodatkiem oliwy przesmażamy cebulę z dodatkiem miodu. Przesmażoną cebulę dodajemy razem z resztą składników do miski z ciecierzycą.
Następnie doprawiamy wszystko kurkumą dla jeszcze bardziej intensywnego koloru, chili pieprz cayenne, zwykłym pieprzem, bazylią oraz kminem rzymskim.
Na samym końcu wszystko blendujemy na gładką masę (jeśli pasztet okazałby się za rzadki dodajemy więcej płatków). Przerzucamy do wcześniej wysmarowanej oliwą keksówki i wrzucamy do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika na ok. 50 minut.