Do góry

Dodatki Przepis na:

Torcik z czerwonej ciecierzycy i buraków zasmażanych

Torcik z czerwonej ciecierzycy i buraków zasmażanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 27

Dodano:

Odsłon: 91

Warzywny pasztet z ciecierzycy z dodatkiem słodkich elementów

Składniki

  • 0,5 kg ciecierzycy czerwonej
  • 2-3 łyżki buraków zasmażanych (takich ze słoika)
  • 1 jajko
  • garść otrębów owsianych
  • kilka oliwek czarnych
  • połowa mniejszej papryki czerwonej
  • połowa cebuli
  • przyprawy: kurkuma, chili, sól, pieprz, bazylia, kmin rzymski
  • trochę miodu
  • trochę oliwy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę dzień wcześniej moczymy w wodzie i zostawiamy na noc.

  2. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do całkowitej miękkości. Odcedzamy i przerzucamy do miski.

  3. Dodajemy płatki owsiane, jajko, kilka oliwek, pokrojoną paprykę oraz buraki.

  4. W międzyczasie na patelni z dodatkiem oliwy przesmażamy cebulę z dodatkiem miodu. Przesmażoną cebulę dodajemy razem z resztą składników do miski z ciecierzycą.

  5. Następnie doprawiamy wszystko kurkumą dla jeszcze bardziej intensywnego koloru, chili pieprz cayenne, zwykłym pieprzem, bazylią oraz kminem rzymskim.

  6. Na samym końcu wszystko blendujemy na gładką masę (jeśli pasztet okazałby się za rzadki dodajemy więcej płatków). Przerzucamy do wcześniej wysmarowanej oliwą keksówki i wrzucamy do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika na ok. 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń