Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywny pasztet z ciecierzycy z dodatkiem słodkich elementów
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2418
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3385
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1451
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2172
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2418
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3385
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1451
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2172
Składniki
Ciecierzycę dzień wcześniej moczymy w wodzie i zostawiamy na noc.
Następnie gotujemy w osolonej wodzie do całkowitej miękkości. Odcedzamy i przerzucamy do miski.
Dodajemy płatki owsiane, jajko, kilka oliwek, pokrojoną paprykę oraz buraki.
W międzyczasie na patelni z dodatkiem oliwy przesmażamy cebulę z dodatkiem miodu. Przesmażoną cebulę dodajemy razem z resztą składników do miski z ciecierzycą.
Następnie doprawiamy wszystko kurkumą dla jeszcze bardziej intensywnego koloru, chili pieprz cayenne, zwykłym pieprzem, bazylią oraz kminem rzymskim.
Na samym końcu wszystko blendujemy na gładką masę (jeśli pasztet okazałby się za rzadki dodajemy więcej płatków). Przerzucamy do wcześniej wysmarowanej oliwą keksówki i wrzucamy do nagrzanego do 190 – 200 stopni piekarnika na ok. 50 minut.