Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z ziela angielskiego jest bardzo specyficzna – charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym smakiem i aromatem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciężkostrawnych posiłków, ale także do koktajli. Bywa również stosowana jako domowy środek na niestrawność, nudności i bóle brzucha. W przeciwieństwie do wielu innych nalewek, nie ma sensu kosztować jej w trakcie leżakowania. Jej smak zmienia się z czasem – od bardzo mocnego, przez delikatniejszy, aż po wyraźnie intensywny i dość mocno gorzki. W trakcie przygotowywania tej nalewki trzeba niestety zaufać z góry narzuconym terminom zaparzania oraz leżakowania.
Jagody ziela angielskiego zmiażdż w moździerzu na dość duże cząstki. Wsyp je do zakręcanego słoika lub do butelki.
Ziele angielskie zalej rumem. Słoik zakręć i dobrze nim potrząśnij. Zostaw na 4 dni.
Mieszankę codziennie wstrząsaj.
Piątego dnia dodaj połamaną laseczkę cynamonu. Następnie pozostaw na kolejne 12 dni.
Odsącz nalewkę z ziela angielskiego przez gazę i filtr do kawy, by była całkowicie klarowna.
Wodę podgrzej z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź go całkowicie i dodaj do rumu. Wstrząśnij i odstaw na kolejne minimum 2 dni.
Nalewkę można przechowywać do 2 miesięcy. Nie zepsuje się po tym czasie, ale jej smak się zmieni i może być mocno specyficzna.
Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne ja...
Odsłon: 13541
Jest to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mocno nasiąkniętych alkoholem śl...
Odsłon: 8344
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 60
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587417
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 60
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 117
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587417
Składniki
Jagody ziela angielskiego zmiażdż w moździerzu na dość duże cząstki. Wsyp je do zakręcanego słoika lub do butelki.
Ziele angielskie zalej rumem. Słoik zakręć i dobrze nim potrząśnij. Zostaw na 4 dni. Mieszankę codziennie wstrząsaj.
Piątego dnia dodaj połamaną laseczkę cynamonu. Następnie pozostaw na kolejne 12 dni. Odsącz nalewkę z ziela angielskiego przez gazę i filtr do kawy, by była całkowicie klarowna.
Wodę podgrzej z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Ostudź go całkowicie i dodaj do rumu. Wstrząśnij i odstaw na kolejne minimum 2 dni.
Nalewkę można przechowywać do 2 miesięcy. Nie zepsuje się po tym czasie, ale jej smak się zmieni i może być mocno specyficzna.
Przepisy Napoje
Napoje
Odmładzający zakwas z buraków
Napoje
Koktajl jagodowo-truskawkowy
Napoje
Domowy napój izotoniczny
Napoje
Koktajl z truskawek i banana
Odmładzający zakwas z buraków
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody j...
Odsłon: 6030
Koktajl jagodowo-truskawkowy
Pyszny koktajl owocowy na bazie jogurtu. Składniki są podane na dzbanek ok. 1...
Odsłon: 29