Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularz lubelski przepis

Cebularz lubelski przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 342

Dodano:

Odsłon: 3696

Jak zrobić pyszne cebularze lubelskie. Przepis na pyszną przekąskę, łatwą w przygotowaniu.

Składniki

  • 4 duże cebule ok 400g
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki oleju
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 500g mąki pszennej
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 60g masła
  • 220ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cebularz lubelski przepis

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu zaczynamy 10 godzin przed robieniem placków.

    Cebulę kroimy gotujemy przez 2 minuty odcedzamy.
    W litrowym słoiku mieszamy cebulę , mak , 2 łyżki oleju i 1.5 łyżeczki soli i odstawiamy do wystygnięcia.
    Po tym czasie wkładamy do lodówki na wspomniane wyżej 10 godzin.

  2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, 1 łyżki cukru i połowy mleka.
    Następnie odstawiamy żeby rozczyn zaczął pracować.

    W drugiej połowie mleka rozpuszczamy masło.

  3. W misce mieszamy składniki mąkę z solą, rozczyn, 1 roztrzepane jajko oraz masło.

    Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny żeby wyrosło.

  4. Ciasto przekładamy na stolnicę przesypaną mąką i ugniatamy.
    Dzielimy na 12 mniej więcej równych części.

    Wałkujemy placuszki o średnicy od 10-15 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Na środek każdego placka przekładamy farsz a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżeczki wody.

    Zostawiamy na 40 minut żeby ciasto jeszcze wyrosło.

  6. Cebularze pieczemy w piekarniku ustawionym na temperaturę 200°C góra/dół przez 20 minut.
    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń