Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularz z lubelszczyzny

Cebularz z lubelszczyzny

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 1937

Dodano:

Odsłon: 742

Ten niezwykły wypiek to tak naprawdę połączenie bułek drożdżowych z nadzieniem cebulowo-makowym. W swoim przepisie jednak poominełam mak, gdyż moja rodzina nie przepada za połączeniem cebuli i maku. Sam wypiek jest trochę czasochłonnym, jednak smak i aromat cebularza wynagradza wszystko. U mnie w domu ciasto cieszyło dużym powodzeniem.

Składniki

  • ciasto drożdżowe
  • mąka pszenna Typ 500 400 g
  • mleko 3,2% 200 ml
  • masło 60 g
  • świeże drożdże 30 g
  • cukier 30 g
  • jajko 1 szt.
  • nadzienie cebulowe
  • cebula 3 szt.
  • olej 10 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cebularz z lubelszczyzny

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: Masło rozpuszczam. Drożdże rozpuszczam z jedną łyżką mąki oraz łyżką lekko ciepłego mleka. Odstawiam na 15 minut aby napęczniało. Pozostałe składniki mieszam. Dodaje rozczyn. Mieszam. Wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na godzinę. Po godzinie ciasto dzielimy na około 10 porcji. Robimy kulkę, a w środku tworzymy zagłębienie na farsz.
    Nadzienie cebulowe: Cebule obieramy i kroimy na drobno. Obsmażamy na oleju. studzimy. Farszem nadziewamy ciastka. Ponownie odstawiamy ciastka na godzinę do wyrośnięcia.
    Ciastka pieczemy około 30 minut do zrumienienia. Studzimy.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń