Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2826
Dodano: 28.02.2021
Odsłon: 535
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ok. 600 gram surowej kiełbasy Chorizo pokroić w krążki pod niewielkim kątem.
Drobno posiekać garść natki pietruszki i odstawić na bok.
Drobno posiekać 1 ząbek czosnku.
Do miseczki dodać 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżkę wody i dokładnie wymieszać.
Do drugiej miseczki dodać 3/4 szklanki soku ananasowego, 2 łyżeczki keczupu, 2 łyżeczki ostrego sosu chili, 2 łyżki brązowego cukru, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu czarnego do smaku i dokładnie ze sobą wymieszać.
Na patelnię dodać 2 łyżeczki oleju rzepakowego i podgrzać na średnim ogniu.
Następnie dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż Chorizo ugotuje się i uzyska ulubiony przez nas stopień podpieczenia z obu stron.
Kiedy krążki kiełbasy będą już pięknie podsmażone na patelnię dodać uprzednio przygotowany słodko - pikantny sos, wymieszać i gotować ok. 3-5 minut.
Po tym czasie na patelnię dodać wymieszaną z wodą mąkę kukurydzianą, także dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień.
Gotować na małym ogniu przez ok. 1-3 minuty, do czasu aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowane pięknie podsmażone krążki Chorizo w sosie słodko - pikantnym podawać udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki jako przekąskę lub też jako danie główne wraz z ulubionymi dodatkami, takimi jak na przykład gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż lub makaron.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (9)

KulinarnaChwila 01 marcaZgłoś do usunięcia
Pyszotka:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 28 lutegoZgłoś do usunięcia
Świetne jedzonko :) Pyszny sos do chorizo, moje smaki :) Odpowiedzi: 6 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz