Do góry

Przekąski Przepis na:

Chorizo w słodko - pikantnym sosie

Chorizo w słodko - pikantnym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2826

Dodano:

Odsłon: 535

Złocistobrązowe krążki kiełbasy Chorizo w sosie słodko - pikantnym to prosta do przygotowania i pełna smaku przekąska, którą zaskoczysz każdego gościa na wszelkiego rodzaju spotkaniach. Tak przygotowana kiełbasa może być również wyśmienitym daniem głównym jeśli podamy ją z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Składniki

  • ok. 600 gram surowej kiełbasy Chorizo
  • 2 łyżeczki oleju
  • DO SOSU:
  • 3/4 szklanki soku ananasowego
  • 2 łyżeczki ostrego sosu chili
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny
  • + garść natki pietruszki (opcjonalnie do podania)
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chorizo w słodko - pikantnym sosie

Przygotowanie

  1. Ok. 600 gram surowej kiełbasy Chorizo pokroić w krążki pod niewielkim kątem.
    Drobno posiekać garść natki pietruszki i odstawić na bok.
    Drobno posiekać 1 ząbek czosnku.

  2. Do miseczki dodać 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżkę wody i dokładnie wymieszać.
    Do drugiej miseczki dodać 3/4 szklanki soku ananasowego, 2 łyżeczki keczupu, 2 łyżeczki ostrego sosu chili, 2 łyżki brązowego cukru, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu czarnego do smaku i dokładnie ze sobą wymieszać.

  3. Na patelnię dodać 2 łyżeczki oleju rzepakowego i podgrzać na średnim ogniu.
    Następnie dodać pokrojoną w krążki kiełbasę i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż Chorizo ugotuje się i uzyska ulubiony przez nas stopień podpieczenia z obu stron.

  4. Kiedy krążki kiełbasy będą już pięknie podsmażone na patelnię dodać uprzednio przygotowany słodko - pikantny sos, wymieszać i gotować ok. 3-5 minut.
    Po tym czasie na patelnię dodać wymieszaną z wodą mąkę kukurydzianą, także dokładnie wymieszać i zmniejszyć ogień.
    Gotować na małym ogniu przez ok. 1-3 minuty, do czasu aż sos zgęstnieje.

  5. Tak przygotowane pięknie podsmażone krążki Chorizo w sosie słodko - pikantnym podawać udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki jako przekąskę lub też jako danie główne wraz z ulubionymi dodatkami, takimi jak na przykład gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż lub makaron.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń