Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasto wonton nadziewane fasolą i serem

Ciasto wonton nadziewane fasolą i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2233

Dodano:

Odsłon: 240

Pyszne i łatwe do przygotowania mini a'la quesadille z nadzieniem ze smażonej czerwonej fasoli oraz sera Mozzarella to pełna smaku, chrupiąca przekąska, która może także stać się daniem głównym lub dodatkiem do każdej potrawy.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta wonton (grubszego)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1,5 szklanki sera mozzarella
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • ok. 2,5 łyżki oleju
  • garść świeżej natki pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto wonton nadziewane fasolą i serem

Przygotowanie

  1. Czerwoną fasolę z puszki odsączyć na sitku. (zalewę zachować)
    2 ząbki czosnku drobno posiekać.
    1 dużą cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Ser mozzarella drobno pokroić w ilości 1,5 szklanki.
    Drobno posiekać garść świeżej natki pietruszki.
    Każdy plaster ciasta wonton zaokrąglić.

  2. Odsączoną fasolę rozgnieść przy pomocy widelca na masę o konsystencji puree.
    Na patelnie wlać ok. 1,5 łyżki oleju i podgrzać na średnim ogniu, następnie wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz 2 drobno posiekane ząbki czosnku, zamieszać
    i smażyć, aż warzywa zeszklą się i zarumienią.
    Do zarumienionej cebuli i czosnku dodać masę fasolową, 2-3 łyżki zalewy z fasoli, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż płyn zredukuje się i zgęstnieje.
    Tak przygotowaną smażoną fasolę zdjąć z patelni i pozostawić do ostygnięcia.

  3. Na blacie rozłożyć plastry ciasta wonton.
    Mniej więcej w połowie każdego plastra ciasta nakładać odpowiednią ilość smażonej fasoli oraz sera mozzarella, następnie każdy składać na pół, ale nie zaklejać.
    Zawinięte odkładać na bok.

  4. Na patelnię dodać 1 łyżkę oleju i podgrzać na średnim ogniu.
    Na ciepły olej wrzucać partiami uprzednio przygotowane a'la quesadille z ciasta wonton
    i smażyć do momentu uzyskania ulubionego przez nas stopnia podsmażenia z każdej strony.

  5. Gotowe, pięknie podsmażone i chrupiące a'la quesadille w razie potrzeby odsączyć na ręczniku papierowym.
    Podawać na ciepło udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki jako przekąskę.

    A'la quesadille można także podawać jako danie główne wraz ze swoim ulubionym sosem lub też jako dodatek do dań głównych.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia 2020 Ja czasami do tych podobnych dodaję trochę papryki i też super smakuje.
Super jedzonko, mniami :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń