Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1760
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2262
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1390
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1760
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2262
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 62
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 140
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1390
Składniki
Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę. Mieszając widelcem, połączyć z wrzącą wodą,, następnie z zimną i olejem. Zagnieść ciasto i wygniatać aż będzie gładkie. Z ciasta uformować wałek.
Pokroić na 16 plastrów jednakowej długości i z każdego uformować krążek
Przygotować nadzienie: Do miseczki włożyć mięso i bambus. Dodać sos sojowy, sherry, cukier oraz olej sezamowy i wymieszać.
Posypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać
Pośrodku każdego krążka ciasta położyć porcję nadzienia. Połączyć brzegi ciasta nad nadzieniem i zlepić formując sakiewkę.
Koszyczek lub inne naczynie do gotowania na parze wyłożyć wilgotną ściereczką. Rozłożyć na niej dim sum i gotować na parze 5-10 min. Na czterech talerzach rozłożyć sałatę (endywię).Oddzielnie w miseczkach podawać sos sojowy (na wierzchu dim sum do dekoracji można dodać np. pierścienie chili, czy palemki ze szczypiorku). SMACZNEGO!