Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kebaby smaczniejsze od kupnych - z sosem czosnkowym i warzywami.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22911
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1063
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4377
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1137
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1294
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4331
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 22911
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1063
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4377
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1137
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1294
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4331
Składniki
Pierś z kury kroimy na małe paseczki i przyprawiamy obficie przyprawą gyros Kotany (tylko ta przyprawa przypomina najbardziej w smaku tureckie kebaby) i odrobiną cynamonu. Smażymy do wyparowania płynu.
Wsad: tu dowolnie. Ja dałam kapustę pekińską z tartą marchewką i jabłkiem + sól i troche cukru, do tego plasterki pomidora, ogórka i cebulki. Mozna tez dać surówkę z kapusty, która została nam z obiadu lub sałatę lodową i pomidor, ogórek, cebula.
Sos czosnkowy: 1 jogurt grecki, łyżka oregano, zmiażdżony ząbek czosnku (moze być więcej jak ktoś lubi), łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli, pieprz. Wszystko wymieszać i gotowe
Wykonanie: na tortillę (kupowałam w Biedronie) kładziemy mięsko, polewamy sosem czosnkowym, dokładamy surówkę, warzywa i zawijamy placek, zaczynając od zwinięcia boczków, a potem resztę zwijamy jak naleśnik. Kładziemy łączeniem do dołu na rozgrzana patelnię grillową (lub zwykłą) i dociążamy mniejszą pokrywką. Smażymy kebab po obu stronach bez tłuszczu do zrumienienia. Smacznego!