Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowe kebaby - najlepsze

Domowe kebaby - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 12845

Kebaby smaczniejsze od kupnych - z sosem czosnkowym i warzywami.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowe kebaby - najlepsze

Przygotowanie

  1. Pierś z kury kroimy na małe paseczki i przyprawiamy obficie przyprawą gyros Kotany (tylko ta przyprawa przypomina najbardziej w smaku tureckie kebaby) i odrobiną cynamonu. Smażymy do wyparowania płynu.

  2. Wsad: tu dowolnie. Ja dałam kapustę pekińską z tartą marchewką i jabłkiem + sól i troche cukru, do tego plasterki pomidora, ogórka i cebulki. Mozna tez dać surówkę z kapusty, która została nam z obiadu lub sałatę lodową i pomidor, ogórek, cebula.

  3. Sos czosnkowy: 1 jogurt grecki, łyżka oregano, zmiażdżony ząbek czosnku (moze być więcej jak ktoś lubi), łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli, pieprz. Wszystko wymieszać i gotowe

  4. Wykonanie: na tortillę (kupowałam w Biedronie) kładziemy mięsko, polewamy sosem czosnkowym, dokładamy surówkę, warzywa i zawijamy placek, zaczynając od zwinięcia boczków, a potem resztę zwijamy jak naleśnik.
    Kładziemy łączeniem do dołu na rozgrzana patelnię grillową (lub zwykłą) i dociążamy mniejszą pokrywką. Smażymy kebab po obu stronach bez tłuszczu do zrumienienia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń