Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 24
Dodano: 16.07.2014
Odsłon: 13271
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Pierś z kury kroimy na małe paseczki i przyprawiamy obficie przyprawą gyros Kotany (tylko ta przyprawa przypomina najbardziej w smaku tureckie kebaby) i odrobiną cynamonu. Smażymy do wyparowania płynu.
Wsad: tu dowolnie. Ja dałam kapustę pekińską z tartą marchewką i jabłkiem + sól i troche cukru, do tego plasterki pomidora, ogórka i cebulki. Mozna tez dać surówkę z kapusty, która została nam z obiadu lub sałatę lodową i pomidor, ogórek, cebula.
Sos czosnkowy: 1 jogurt grecki, łyżka oregano, zmiażdżony ząbek czosnku (moze być więcej jak ktoś lubi), łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki soli, pieprz. Wszystko wymieszać i gotowe
Wykonanie: na tortillę (kupowałam w Biedronie) kładziemy mięsko, polewamy sosem czosnkowym, dokładamy surówkę, warzywa i zawijamy placek, zaczynając od zwinięcia boczków, a potem resztę zwijamy jak naleśnik.
Kładziemy łączeniem do dołu na rozgrzana patelnię grillową (lub zwykłą) i dociążamy mniejszą pokrywką. Smażymy kebab po obu stronach bez tłuszczu do zrumienienia.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

nikola2005 16 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
pyszności:)6 Kto głosował? | Odpowiedz