Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowy sorbet truskawkowy

Domowy sorbet truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 994

Dodano:

Odsłon: 839

Sorbet truskawkowy jak się okazało robi się bardzo prosto, a zrobienie takiej jednej porcji wystarcza na całe lato. Przewagą takiego domowego sorbetu truskawkowego jest to, że nie ma w nim dodatku chemii i sztucznych barwników. Sorbet truskawkowy może stanowić dobre źródło witamin, które możemy przemycić dzieciom.

Składniki

  • truskawki 750 g
  • cukier 100 g
  • cytryna 1 szt.
  • białko jaja kurzego 1 szt.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy. Następnie miksujemy. Zmiksowane truskawki przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sok z cytryny i cukier rozpuszczamy, aby uzyskać syrop.Studzimy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy białko z musem i wystudzonym syropem. Gotowy sorbet przelewamy do foremek na lody. Możemy co 2-3 godziny pomieszać lody, aby nie było czuć kryształków lodu. Sorbet gotowy jest po mniej więcej 8-10 godzinach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń