Do góry

Przekąski Przepis na:

Galaretki z kolorowymi warzywami

Galaretki z kolorowymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 90

Dodano:

Odsłon: 173

Filigranowe przekąski pełne warzyw.

Składniki

  • bulion - 1 litr
  • szynka konserwowa - 10 dag
  • marchewka - 2 szt.
  • natka pietruszki - kilka gałązek
  • jajka - 2 szt.
  • kukurydza - 1 mała puszka
  • zielony groszek - 1 mała puszka
  • żelatyna - 1 op. (na 1 litr płynu)
  • sok z cytryny lub ocet
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galaretki z kolorowymi warzywami

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Szynkę kroimy w drobne kawałki.

  2. Marchewki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w plastry.

  3. Bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną aż się rozpuści. Studzimy.

  4. Do salaterek lub foremek nakładamy po porcji jajek, szynki, marchewki, natki, groszku i kukurydzy. Zalewamy bulionem z żelatyną i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem polewamy sokiem z cytryny lub octem.

    Moja rada: zamiast szynki możemy użyć innej wędliny lub kurczaka z rosołu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń