Przekąski Przepis na:
Grzyby jak ryby

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 394
Dodano: 14.03.2010
Odsłon: 20705
Składniki
- średniej wielkosci pieczarki, 1 kg
- średnia cebula, 3 szt
- ogórki konserwowe, 3 szt
- Jaja, 2 szt
- sól; pieprz
- olej
- Bułka tarta
- vegeta czerwona
- woda, 4 szkl
- ocet, 12 łyżek
- cukier, 6 łyżek
- keczup, 6 łyzek
- koncentrat, 1 słoik
- sól, 1 łyżka
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kapelusze pieczarek odcinamy od nóżek. Kapelusze panierujemy w roztrzepanym jajku przyprawionym vegetą, solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju na złoty kolor. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki również kroimy w plasterki.
-
Z 4 szkl wody, 12 łyżek octu; 6 łyżek cukru, 6 łyzek keczupu; koncentratu; 1 łyżkii soli; pieprzu ziarnistego; ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy zalewę. W misce układamy warstwami: smażone pieczarki, cebule; smażone pieczarki ogórki konserwowe.
-
Danie zalewamy gorącą zalewą, a gdy wystygnie wstawiamy do lodówki.
-
Jesli wolimy zalewę mniej octową, można zmniejszyc ilość octu do 6-8 łyżek.
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 19 października 2011Zgłoś do usunięcia
robię pieczarki jak rybę, ale mam uboższą wersję, muszę wypróbować Twoją, zabieram do ulubionych!17 Kto głosował? | Odpowiedz

Hanix1984 21 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Nie wiem skąd ten przepis, ale jest bardzo udany. Wczoraj zrobiłam całą michę.15 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 14 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Zgadzam się z renką - zdjęcie bez wątpienia pochodzi z lutowego numeru gazetki "Mój przepis"1 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 14 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Ładniej by było gdybyś dodała swoje zdjęcie,a nie" zerżnąć"z gazety to każdy potrafi;)2 Kto głosował? | Odpowiedz