Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp faszerowany pieczarkami. Może być daniem wigilijnym lub świątecznym.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1835
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8402
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253895
Polecam.
Odsłon: 1497
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1835
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8402
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 779
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253895
Polecam.
Odsłon: 1497
Składniki
Ze skóry karpia oskrobać łuski, i szlam, usunąć wnętrzności.
Karpia dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.
2 duże cebule pokroić w krążki
Skropić karpia sokiem z cytryny. Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać.
Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać pieczarki, cebulę, usmażyć i ostudzić.
Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą, natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz i wyrobić masę.
Z karpia wyjętego z lodówki, usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka. Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować nana wykałaczkach (tak jak buty) nicią.
Wysmarować naczynie żaroodporne olejem. Włożyć karpia i posmarować z wierzchu. olejem.
.Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
2 łyżki masła roztopić, polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.
Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny. Smacznego!