Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karp nadziewany cebulą, jajkiem, migdałami, rodzynkami i natką pietruszki polany galaretą w wigilijny wieczór nie ma sobie równych!!! :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9839
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9839
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Ryby oczyścić z łusek,obciąć głowy i płetwy, wypatroszyć nie przecinając brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka. Jedną cebulę, marchewki i seler, obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz i ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy i ogony, gotować godzinę na małym ogniu.
Bułki namoczyć w mleku, osączyć.Cebule obrać, pokroić. Białka ubić na pianę. Mięso z głów i ogonów obrać ze skóry i z ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały, rodzynki, natkę, sól, pieprz i pianę z białek, wymieszać.
Dzwonka wypełnić farszem, delikatnie ułożyć na jarzynach, gotować 30 minut na małym ogniu (wywar powinien przykrywać dzwonka). Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku.
Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać sok z cytryny i żelatynę, wymieszać. Ścinającą się galaretką zalać rybę, odstawić na 2 godziny do zastygnięcia. Udekorować. RADA: Aby usunąć niezbyt przyjemny, lekko błotnisty zapach karpia, wystarczy skropić go po sprawieniu sokiem z cytryny.