Przekąski Przepis na:
Krem pili pili z zielonej fasoli

Składniki
- zielona fasolka szparagowa, 0,5 kg
- Papryka czerwona, zielona, pomarańczowa, biała, po 1 szt z każdej
- Ziemniak, duży, 1 szt
- Papryczka pili pili, 1 szt tylko i wyłącznie
- sól lub przyprawa kucharek, 1 łyżeczka
- Tortilla chips, opakowanie
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do gotowania tej potrawy można użyć bulionu warzywnego lub mięsnego lub tak jak w moim przypadku wody i odrobinę masła polskiego. Ilości bulionu ok 0,5-1l (w zależności od upodobań gęstości)
-
Ziemniaka obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy na półtwardo. Wrzucamy fasolkę (ja użyłem mrożonej) i kontynuujemy gotowanie na małym ogniu
-
Papryki, po oczyszczeniu z nasion, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się bazy. Wszystkie powyższe składniki gotujemy do miękkości.
-
Tak powstałą wstępnie zupę, przeistaczamy za pomocą blendera w krem.
-
Do kremu dodajemy wcześniej poszatkowaną lub zmieloną 1 sztukę papryczki pili-pili. Można oczywiście dodać więcej ale po co później zionąć po spożyciu ogniem ;) i tak jest wystarczająco ostro. Zamiast pili-pili można oczywiści dodać papryczki chili ale to już nie ta sama ostrość i smak.
-
Podajemy gorące z tortilla chips.
-
SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (1)

wioleta333 19 października 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawy ...0 Kto głosował? | Odpowiedz