Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffiny z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Muffiny z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 3608

Dodano:

Odsłon: 262

Zwykle kojarzą się ze słodkim deserem, jednak warto spróbować ich w nieco innej odsłonie. Zapewniam Was, że w wytrawnej wersji smakują znakomicie! Są mięciutkie, delikatne i pyszne. Delikatna i świeża nuta czosnku niedźwiedziego, przełamana kruchą i miękką fetą. Idealne na śniadanie, świetne na przekąskę w ciągu dnia. Doskonale sprawdzą się na lunch i kolację. Można je zabrać ze sobą wszędzie! Na piknik, wycieczkę czy do pracy. Poza tym są niezwykle proste do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki łyżką, a resztę zrobi za nas piekarnik. Prawda, że proste?

Składniki

  • 340 g mąki pszennej
  • 100 g sera feta
  • 80 g masła
  • 40 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 300 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka M
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pieprz biały
  • sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Muffiny z czosnkiem niedźwiedzim i fetą

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy w jednej misce z proszkiem do pieczenia, koperkiem oraz przyprawami. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokruszoną fetę. Mieszamy lekko do połączenia się składników. Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i łączymy z suchymi składnikami. Całość mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Nie ma potrzeby używać miksera, można to zrobić za pomocą drewnianej łyżki.
    Papilotki układamy w formie do muffinek i napełniamy je ciastem prawie do wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Muffinki powinny być lekko rumiane. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  2. -z dodawaniem soli należy być ostrożnym. Należy pamiętać, że feta jest lekko słona
    - muffiny smakują świetnie zarówno na ciepło jak i zimno. Można je odgrzać w mikrofali

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń