Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetnie pasują do czerwonego barszczyku, zup czy jako przekąska do piwa :)
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424858
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10668
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424858
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10668
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Składniki
Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżką cukru.
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, margarynę i smalec - siekamy składniki nożem. Kiedy wystarczająco je rozdrobnimy i połączymy dodajemy jajka i przygotowaną wcześniej śmietanę z drożdżami - wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy ciasto do grubości ok 3-4 mm. Moja wersja - posypałam rozwałkowane ciasto solą, kminkiem (samo ciasto nie jest zbyt słone) i żółtym serem startym na grubych oczkach. Za pomocą wałka "wprasowałam" nieco ser i przyprawy w ciasto. Wycinamy nożem paski o szerokości 1-1,5 cm. Pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Zamiast kminku możemy użyć mak, sezam, ulubioną mieszankę przypraw - co tylko nam przyjdzie do głowy ;)