Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 55
Dodano: 20.02.2016
Odsłon: 14830
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżką cukru.
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, margarynę i smalec - siekamy składniki nożem. Kiedy wystarczająco je rozdrobnimy i połączymy dodajemy jajka i przygotowaną wcześniej śmietanę z drożdżami - wyrabiamy ciasto.
Wałkujemy ciasto do grubości ok 3-4 mm.
Moja wersja - posypałam rozwałkowane ciasto solą, kminkiem (samo ciasto nie jest zbyt słone) i żółtym serem startym na grubych oczkach.
Za pomocą wałka "wprasowałam" nieco ser i przyprawy w ciasto.
Wycinamy nożem paski o szerokości 1-1,5 cm.
Pieczemy ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Zamiast kminku możemy użyć mak, sezam, ulubioną mieszankę przypraw - co tylko nam przyjdzie do głowy ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

krokiecik 11 września 2016Zgłoś do usunięcia
Potwierdzam są pyszne :) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz