Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z farszem pieczarkowym

Paszteciki z farszem pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 1537

Świetne na karnawałową imprezę np.z barszczykiem

Składniki

  • mąka, 1/2 kg.
  • cukier, 2 łyżeczki
  • margaryna, 1/2 kostki
  • smalec, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • drożdże, 6 dag
  • żółtka, 2 sztuki
  • jajko, całe
  • śmietana, 2-3 łyżki
  • wieprzowina, 30 dag
  • pieczarki, 40 dag
  • cebula, 2 sztuki
  • czosnek, 1 ząbek
  • czerstwa bułka, 1 sztuka
  • olej, do smażenia
  • białko
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Paszteciki z farszem pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Żółtka i jajko utrzyj z cukrem.Mąkę przesiej na stolnicę.Dodaj pokrojoną margarynę,utarta jajka i resztę składników,zagnieć na gładkie,elastyczne ciasto.

  2. Farsz:cebule posiekaj.Pieczarki pokrój na plasterki,podsmaż na oleju.Dodaj połowę cebuli,duś ok.15 minut.

  3. Wieprzowinę pokrój na kawałki,podsmaż na oleju z resztą cebuli i czosnkiem.Podlej wodą,duś do miękkości.Bułkę namocz,odciśnij.Mięso ostudź,zmiel z bułką.Dodaj pieczarki z cebulą,przypraw (jeśli farsz jest suchy,dodaj tłuszcz z duszenia).

  4. Ciasto rozwałkuj,wytnij kwadraty.Ułóż farsz mięsny,sklejaj.Posmaruj białkiem.Paszteciki piecz ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń