Do góry

Przekąski Przepis na:

Peperonata

Przepis dnia 2016-09-24
Peperonata

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9989

Dodano:

Odsłon: 6522

Peperonata

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • parę kropli octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki skrapiamy oliwą i pieczemy w całości w piekarniku, w 180 stopniach około 30 min (skórka musi być lekko spalona). Wkładamy gorące do folii i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę, pozbywamy się nasion, kroimy w paski. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka i rozdrobniony czosnek. Po chwili dorzucamy do tego paprykę, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, ocet, miód, sól i pieprz. Smażmy do redukcji płynów - potrwa to około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń