Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe przygotowanie, świetny smak, mała odmiana dla tradycyjnych mielonych
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3399
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 95
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 832
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 88
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3399
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 95
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 832
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 88
Składniki
Pieczarki umyć, usunąć nóżki i osuszyć. Następnie posolić wnętrze kapelusza.
Suchą bułkę namoczyć w wodzie.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa mielonego. Dodać ostudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jedno jajko starty na drobnych oczkach ser i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na końcu dodać do masy bułkę tartą, tak aby masa była gęsta i klejąca.
Przygotowane mięso nakładać łyżeczką do środka pieczarkowych kapeluszy, tak aby powstała mniej więcej kulka. Aby łatwiej masę „dokleić” do pieczarki można łyżkę moczyć co chwilę w wodzie.
W jednym talerzu roztrzepać 2 jajka z łyżką śmietany, na drugi nasypać bułkę tartą. Przygotowane kulki moczyć najpierw w jajku a potem obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 10 minut. Co jakiś czas należy obracać kulki tak aby były całe zarumienione.