Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 162
Dodano: 27.08.2010
Odsłon: 19345
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Pieczarki umyć, usunąć nóżki i osuszyć. Następnie posolić wnętrze kapelusza.
Suchą bułkę namoczyć w wodzie.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa mielonego. Dodać ostudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jedno jajko starty na drobnych oczkach ser i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na końcu dodać do masy bułkę tartą, tak aby masa była gęsta i klejąca.
Przygotowane mięso nakładać łyżeczką do środka pieczarkowych kapeluszy, tak aby powstała mniej więcej kulka. Aby łatwiej masę „dokleić” do pieczarki można łyżkę moczyć co chwilę w wodzie.
W jednym talerzu roztrzepać 2 jajka z łyżką śmietany, na drugi nasypać bułkę tartą. Przygotowane kulki moczyć najpierw w jajku a potem obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju ok. 10 minut. Co jakiś czas należy obracać kulki tak aby były całe zarumienione.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

gemka 08 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
faktycznie byly grzechu warte ze sie tak powtorze;) super przepis2 Kto głosował? | Odpowiedz

megs 27 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Robie bardzo podobne pieczarki i fakt sa grzechu warte:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 27 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
oj takie pieczarki warte grzechu kuszą pycha.....2 Kto głosował? | Odpowiedz