Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki ozdobione sałatą i cząstkami pomidora są apetyczne, lekkie i wyjątkowo smaczne. Nadają się zarówno na podwieczorek, jak i na kolację.
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2074
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10795
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 79
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2074
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10795
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 79
Składniki
Pieczarki oczyścić i umyć. Odciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę. Obrać i umyć cebulę, również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pieczarki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Natkę pietruszki opłukać, a następnie posiekać. Na tarce o drobnych oczkach utrzeć ser. Białko ubić na sztywno.
Do masy grzybowej dodać białko, starty ser oraz natkę pietruszki i wszystko wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić przygotowanym nadzieniem i następnie zapiekać około 10 minut rozgrzanym do temp. 225C.
Sałatę opłukać, osuszyć i rozdrobnić liście na niezbyt duże kawałki. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki.
Ocet winny zmieszać z solą, dodać olej. Wrzucić rozgniecione ziarenka marynowanego pieprzu, wymieszać.
Na półmisku ułożyć sałatę i pieczarki, ozdobić cząstkami pomidora, a następnie polać sosem winegret. RADA: Kupując pieczarki należy zwrócić uwagę, aby były świeże. Pieczarki świeże mają białe i lekko różowe kapelusze. Brązowawy kolor wskazuje, że kilka dni leżą już w sklepie. Są wtedy mniej jędrne i tracą swój charakterystyczny smak.