Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczarki ozdobione sałatą i cząstkami pomidora są apetyczne, lekkie i wyjątkowo smaczne. Nadają się zarówno na podwieczorek, jak i na kolację.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 65
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 65
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Składniki
Pieczarki oczyścić i umyć. Odciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę. Obrać i umyć cebulę, również pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć pieczarki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Natkę pietruszki opłukać, a następnie posiekać. Na tarce o drobnych oczkach utrzeć ser. Białko ubić na sztywno.
Do masy grzybowej dodać białko, starty ser oraz natkę pietruszki i wszystko wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić przygotowanym nadzieniem i następnie zapiekać około 10 minut rozgrzanym do temp. 225C.
Sałatę opłukać, osuszyć i rozdrobnić liście na niezbyt duże kawałki. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki.
Ocet winny zmieszać z solą, dodać olej. Wrzucić rozgniecione ziarenka marynowanego pieprzu, wymieszać.
Na półmisku ułożyć sałatę i pieczarki, ozdobić cząstkami pomidora, a następnie polać sosem winegret. RADA: Kupując pieczarki należy zwrócić uwagę, aby były świeże. Pieczarki świeże mają białe i lekko różowe kapelusze. Brązowawy kolor wskazuje, że kilka dni leżą już w sklepie. Są wtedy mniej jędrne i tracą swój charakterystyczny smak.