Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 3061

Dodano:

Odsłon: 1859

Dziś na przystawkę proponuję pieczone pierogi drożdżowe z ciekawym farszem, który z pewnością zaskoczy Waszych gości. Karmelizowana cebula, żurawina i kaczka to niebywałe połączenie, choć do końca nie byłam pewna, czy moja wyobraźnia nie przerysowała tych smaków. Pierożki smakują na prawdę wyśmienicie, można je serwować zupełnie tak jak paszteciki, bowiem świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnym dodatkiem, który z pewnością uzupełni tę przystawkę będzie sos żurawinowy i lampka wytrawnego wina.

Składniki

  • Ciasto:
  • 420 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 130 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Farsz
  • 350 g gotowanego mięsa z kaczki
  • 400 g czerwonej cebuli
  • 180 ml wina czerwonego wina wytrawnego *
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki czarnego sezamu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ciasto

    Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy niewielkie wgłębienie, wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i dodajemy 2-3 łyżki ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy ze sobą składniki na środku i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mleko razem z masłem podgrzewamy i odstawiamy do wystudzenia. Do mąki z wyrośniętym zaczynem dodajemy jajka, przestudzone mleko z masłem i sól. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


  2. Farsz

    W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie piórka i szklimy na małym ogniu. Do cebuli dodajemy wino, żurawinę, płatki chili i cukier. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż cebula ładnie się skarmelizuje, a płyn odparuje. Trwa to około 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do cebuli mięso z kaczki, które wcześniej rwiemy i w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Całość doprawiamy do smaku octem balsamicznym, pieprzem i solą. Mieszamy i dusimy jeszcze razem około 5 minut. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki (jak na pierogi). Każdy krążek lekko rozciągamy i nakładamy spora porcję farszu. Dokładnie sklejamy pierożki i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 10 minut. Pierogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 20 minut.
    * użyłam wina Cabernet Sauvignon

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń