Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pieróg, niewiele pracy, rewelacja na ciepło. Takie pierogi/pizzę podają w jednej pizzerii. Spróbowałam zrobić sama - wyszła rewelacja.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13236
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2578
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3728
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4733
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13236
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2578
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3728
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4733
Składniki
Mleko podgrzewamy z cukrem aby było ciepłe, wkruszamy drożdże i czekamy aż "ruszą". Do mąki dodajemy sól, oliwę (około 3 łyżek) i rozczyn. Zagniatamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia.
Na patelnię wrzucamy mięsko mielone podsmażamy, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i cebulkę (opcjonalnie paprykę i kukurydzę). Ja doprawiałam przyprawą meksykańską, pieprzem, solą. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę w rozdrobionym serkiem topionym (nie doprowadzamy do gotowania), czekamy aż powstanie gęsta masa. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę przelewamy na patelnię z farszem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy placki wielkości dużego talerza. Na połówkę placka pładziemy plasterki mozarelli, na to farsz, znów plasterki mozarelli i składamy w pieróg. Bardzo dokładnie zawijamy końcówki. Zapiekamy około 15 min - w zależności od kuchenki. Wychodzi około 4-5 pierogów.