Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki z kapustą i jajkiem

Pierożki z kapustą i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 7407

Idealna przekąska na dwa kęsy

Składniki

  • 8-10 g suchych drożdży (można użyć i zwykłe)
  • pół kg mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • 1.5 łyżki soli
  • 125 g masła
  • 200 ml ciepłej wody
  • 400-500 g białej kapusty
  • 3 jajka na twardo
  • 1 jajko do posmarowania pierożków
  • 15 ml oleju (lub smalec/masło - do cebuli)
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nadzienie

    * Kapustę szatkujemy, wrzucamy do gotującej wody (200 ml) na 5-7 min, aż będzie na wpół miękka; studzimy na druszlaku, odciskamy nadmiar wody,

    * Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę,

    * Kroimy cebulę i lekko rumienimyją na tłuszczu,

    * Kapustę przekładamy do miski, dodajemy trochę masła, cebulę, jajka; doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy

  2. Ciasto

    * 2-3 łyżki mąki zagniatamy z solą, cukrem dodając suche drożdże, odstawiamy na kwadrans

    * W kilku łyżkach ciepłej wody roztapiamy masło

    * Do miski z pozostałą mąką dodajemy drożdżowy zaczyn, delikatnie dodajemy roztopione masło

    * Składniki dobrze mieszamy; ugniajac, aż ciasto będzie jednorodne i elastyczne (w razie potrzeby można dodać mąkę lub wodę)

    * Postawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h (lub na noc do lodówki)

  3. * Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5, wykrajamy krążki (jak na pierogi)

    * Układamy nadzienie

    * Lepimy pierożki, górę smarujemy roztrzepanym jajkiem

    * Pieczemy w 160-180’C przez 30-35 min lub do czasu aż się zarumienią

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń