Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja propozycja przygotowania polędwicy wieprzowej, którą można jeść na zimno jak i na gorąco np. do obiadu -podana z sosem pieczarkowym i kopytkami.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1026
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 442
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1026
Składniki
1. Na początek szykujemy zalewę. Wodę zagotować i dodać wszystkie składniki zalewy. Pozostawimy do ostygnięcia. 2. Polędwicę wieprzową ( u mnie duża) rozciąć w taki sposób, ze po przecięciu będzie tworzyć plaster mięsa o grubości ok. 1,5-2 cm (ja zaczęłam od brzegu i rozcinałam „rozwijając” mięso jak roladę) 3. Do ostudzonej zalewy wkładamy mięso i marynujemy 3-4 godziny.
4. W międzyczasie szykujemy farsz. Pieczarki i cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy ( na dowolnym tłuszczu). 5. Szykujemy marynatę na wierzch.
6. Wymoczoną polędwicę wyjmujemy z zlewy osuszamy i rozkładamy na desce, posypujemy suszonymi pomidorami z chilli, układamy pieczarki. Tak doprawione mięso zawijamy w roladę i związujemy sznurkiem.
7. Mięsko obsmażamy na patelni teflonowej, aż do zarumienienia się. Gdy przestygnie smarujemy marynatą. 8. Pieczemy 35-40 minut w 180-200 stopniach. Z racji, że moja polędwica była duża po upieczeniu odpoczywała sobie jeszcze w rozgrzanym piekarniku aż do ostygnięcia.