Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 14
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 142
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 14
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 142
Składniki
Drożdże należy rozmieszac z 1 łyżeczką cukru,1 łyżką maki oraz dwiema łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy do momentu gładkiej konsystencji i pozostawiamy do wyrosnięcia.Gdy wyrosną łączymy je z mąką.Jajko roztrzepujemy z resztą mleka,dodajemy olej i wszystko wlewamy do mąki.
Następnie wyrabiamy na stolnicy wolne,miękkie ciasto.Rozwałkowujemy do wielkości blachy.Blachę należy wysmarować olejem.Rozwałkowane ciasto układamy na blasze,smarujemy cieńką warstwę ketchupem lub przecierem i zostawiamy na 20 min do podrosnięcia.Gdy ciasto podrośnie,układamy farsz-wedle uznania i smaku-ścieramy żółty ser na tarce i do pieca ;o).Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez 30-40 min.
Co do farszu,to ja osobiście robię tak: 4 jajka na twardo,pętko zwykłej kiełbasy,kilka ogórkow-korniszony lub kiszone,kukurydza z puszki,czerwona papryka-marynowana lub świeża.Wszystko kroję w kosteczkę,dobrze doprawiam i dokładnie mieszam.Czasem daję oliwki lub ananasa.Ale każdy robi farsz wedle uznania.
Mi osobiście z takich proporcji wychodzi pizza na dużą blachę lub na cztery okrągłe blaszki o srednicy 20 cm.Życzę udanych wypieków i smacznego ;o)