Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla kogoś kto lubi suche ciasta i nie przepada za dżemem w cieście.
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2602
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1087
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4886
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 393
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 860
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10917
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2602
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1087
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4886
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 393
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 860
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 10917
Składniki
Masło i margaryna, żółtka, 2 łyżki cukru, szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Jak będzie za suche, dodać trochę śmietany. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Dwie jasne wsadzić do osobnych woreczków. Do jednej dodać łyżkę kakao i łyżkę śmietany, wyrobić brązowe ciasto. Wsadzić do osobnego woreczka. Wszystkie trzy woreczki wsadzić do zamrażalnika na kilka godzin alby stwardniało.
Białka ubić na sztywno, dodając powoli 2/3 szklanki cukru.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw zetrzeć jedną jasną część ciasta na dużych łezkach. Rozsypać na całej powierzchni blachy. Następnie zetrzeć ciemną część ciasta. Także rozsypać na całej powierzchni, na jasnym cieście.
Następnie łyżką położyć ubitą pianę z białek, delikatnie rozprowadzić na całej powierzchni blachy.
I na końcu na tą pianę zetrzeć ostatni kawałek jasnego ciasta i delikatnie po pianie rozsypać, na całej powierzchni blachy. Ja zawsze ścieram ciasto na talerz, a następnie delikatnie rozsypuję na blasze.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut.
Polecam sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy w środku jest upieczone. Wbić go w środek, i jak po wyciągnięciu będzie wilgotny to jeszcze piec. Ja piekę zawsze w temperaturze 160-170 stopni, bo nie jestem pewna piekarnika, piecze się trochę dłużej ale się nie przypala.