Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem.
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 222
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 230
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 550
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 157
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 222
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 230
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 550
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 157
Składniki
Ciasto na ptysie przygotowuję podgrzewając w rondelku wodę z masłem. Jak woda się zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą. Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio lekko roztrzepane widelcem) i mieszam aż masa będzie gładka i lśniąca. Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam.
Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę z gorącą wodą. Na inną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam małe ptysie (u mnie ok. 20 sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni i dalej trzymam ptysie około 10 minut. Po wystygnięciu przekładam musem.
Wszystkie składniki musu miksuję a na koniec dodaję otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek. Przepis zdobył wyróżnienie "Blogerski Przepis Tygodnia" na portalu ugotuj.to.