Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuszki maślane

Racuszki maślane

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 15636

Delikatne, maślane i pyszne racuszki. Zakochałam się w ich smaku od pierwszego kęsa i postanowiłam tym przepisem podzielić się z Wami jak tylko je zrobię.

Składniki

  • 2,5 dkg drożdży
  • 3 szkl. mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy opcjonalnie
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru, mleka i 2 łyżek mąki z tej już odmierzonej. Poczekałam aż wyrośnie i dodałam go do mąki.

  2. Rozkłóciłam 3 żółtka, dodałam szczyptę soli oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszałam. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od miski. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

  3. Wykładałam po jednej łyżce ciasta na rozgrzany olej na patelnię i smażyłam racuszki na złoto - brązowy kolor.
    Pięknie to wyglądało jak jeszcze rosły na patelni podczas smażenia!
    Smażyłam na nie za mocnym ogniu, żeby w środku dobrze się wysmażyły.

    Racuszki wychodzą delikatne, żółciutkie i bardzo smaczne.

    Posypałam cukrem pudrem przed podaniem.

  4. Notatki:
    * można dodać cukier wanilinowy
    * ciasto powinno mieć konsystencję dużo bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe a rzadsze niż np. na pierogi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń