Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzik Małgorzaty

Śledzik Małgorzaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 243

Dodano:

Odsłon: 393

Mój autorski przepis na śledzie w oleju. Zbliżają się Andrzejki, więc przepis jak najbardziej przydatny:). Smacznego:)

Składniki

  • Pół kilo śledzi surowych
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • 6 dużych pieczarek brunatnych
  • Łyżka octu jabłkowego
  • Olej rzepakowy
  • 2 liście laurowe
  • Świeża pietruszka
  • Szczypta soli, szczypta cukru
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podsmażamy pieczarki i czekamy aż ostygną. W tym czasie gotujemy wodę z cukrem, solą, liściem laurowym, octem i czarnuszką.

  2. Wyłączamy wodę i do wrzątku wrzucamy pokrojoną cebulę i paprykę. Zostawiamy na 10 minut, potem odcedzamy i czekamy aż ostygną.

  3. Kroimy śledzie w paski i w dużym słoiku przekładamy na przemian warstwy: śledzi, pieczarek, cebuli i papryki oraz ogórka kiszonego. Całość zalewamy olejem. Zostawiamy przynajmniej na jeden dzień żeby śledzie "się przegryzły".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 12 listopada Uwielbiam śledzie w każdej odsłonie - twoje wyglądają bardzo kusząco :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń