Do góry

Przekąski Przepis na:

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą.

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, kurczakiem i fetą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 10112

Dodano:

Odsłon: 261

Coś na szybko dla niespodziewanych gości, a może coś do pudełka śniadaniowego lub do pracy… Jakby nie było ślimaczki przygotowuje się bardzo szybko, polecam również wersje z pieczarkami. Szpinak można polubić. W takiej wersji jeśli chodzi o mnie, jest mało wyczuwalny a moi chłopcy też jedli, chodź nie przepadają za szpinakiem.

Składniki

  • 20 szt.
  • opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • Nadzienie:
  • pół piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros do piersi kurczaka, do smaku
  • ser feta
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka z górką kwaśnej śmietany
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do miski, skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros. Odstawić na 2,3 godz. do lodówki a nawet na całą noc.
    Smażyć na patelni z odrobiną oleju, do zrumienienia, usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnię z odrobiną oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak, smażyć do zredukowania wody, przyprawić solą i pieprzem. Pamiętając o tym, że ser feta jest również słony. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz śmietanę, dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min. Zdjąć z ognia, dodać usmażoną pierś z kurczaka, całość wymieszać.
    Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, wyłożyć nadzienie, rozsmarować łyżką po całości. Rozsypać pokrojony w drobną kosteczkę ser feta.

  2. Zwinąć dość ciasno wzdłuż dłuższego boku jak roladę, kroić krążki 1,5-2 cm, układać ślimaczki na płasko na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. w temp.200 C.


  3. Gotowe podawać na ciepło jak i na zimno. Można również polać ketchupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 4 dni temu Asiu, śliczne te ślimaczki. Ja chociaż nie przepadam za szpinakiem, to z chęcią bym się poczęstowała.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 4 dni temu Przepyszne,szpinak uwielbiam ,musiały wyśmienicie smakować:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń