Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie do przygotowania szaszłyki, które mogą stanowić podstawę dania albo być traktowane jako zimna lub ciepła przekąska.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416542
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4190
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416542
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy ewentualne kostki, błonki i kroimy na długie paski. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią kurczaka dokładnie mieszając tak aby każdy kawałek dobrze pokrył się marynatą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu z lodówki paski kruczka nadziewamy na patyczki do szaszłyków, przebijając paski raz z góry raz z dołu tworząc harmonijkę. Równomiernie rozciągamy mięso na patyczkach (można nałożyć np. po dwa kawałki jak są mniejsze). Pieczemy na grillu lub patelni grillowej z obu stron, aż mięso ładnie się przyrumieni a w środku będzie upieczone. Sos: Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule, szczypiorek. Do sosu ścieramy na tarce o grubych oczkach ogórki. Dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Podajemy osobno w miseczkach.