Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 20
Dodano: 01.09.2009
Odsłon: 1702
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Szczupaka myjemy czyscimy,usuwamy oczy i skrzela.Nozem do filetowania ryb usuwamy caly kregoslup i osci.(pozostaje nam cala ryba z glowa i ogonem płetw tez nie nalezy usuwac)
Nalezy teraz usunac czesc miesa ze srodka,zas srodek ryby nacieramy sola i pieprzem (mozna skropic sokiem z cytryny)
Mieso szczupaka i mintaja mielimy na drobnych oczkach,dodajemy jajko lyzeczke zelatyny ,koperek, doprawiamy sola i pieprzem do smaku wyrabiamy na jednolita mase.
Tak przygotowanym farszem napelniamy naszego szczupaka tak aby otrzymac taki ksztalt ktory przypomina rybe tuz po zlowieniu,dokladnie skladajac brzegi.
Rozkladamy folie aluminiowa na stole kilka arkuszy jeden na drugim blyszczaca strona do gory,pamietajac ze folia musi byc dluzsza niz nasz ryba aby mozna bylo dobrze zabezpieczyc rybe przed obrobka termiczna.Folie smarujemy oliwa. UWAGA !!!!! Folia musi byc idealnie gladka bez zagniecien
W paszcze wkladamy np.kawalek ziemniaka aby nasz szczupak wtygladal jak by chcial cos upolowac.Teraz zawijamy szczypaka w folie caly czas pamietajac aby nie powstaly zagniecienia na foli gdyz spowodujeto uszkodzenie skory.
Rybe ukladamy na blache dosc gleboka ,podlewamy woda wrzucamy nasze liscie i ziele angielskie,delikatnie solimy wode. Teraz do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni bez termo obiegu,180 z termo obiegiem.Nasza rybka ma sie tam meczyc ok30-40 min w zaleznosci od wielkosci(Trzeba wyczuc)
Wyjmujemy rybe do ostygniecia,kiedy sie przestudzi wkladamy do lodowki aby dobrze sciagnelo ok 2-3 godziny
Kiedy ryba juz sie sciaga z wywaru rybnego spokojnie robimy galarete dokladnie wg przepisu na opakowaniu zelatyny(polecam zelatyne nie do gotowania) Zelatyne odstawiamy do ostygniecia. 10 Z salaty karbowanej robimy na polmisku duzo zieleni dekorujemy cytryna,z pora postarajcie sie wyciac cos w rodzaju trawy,zas z cykori tworzymy kwiaty cos w rodzaju lili wodnych. To proste odcinacie koncowke z cykori z lisci ktore teraz latwo daja sie odzielic tworzymy na polmisku kwiaty.Licze na wasza fantazje. Kiedy polmisek mamy wstepnie przygotowany a nasza galareta jest juz zimna(nie scieta). Bierzemy pedzelek i delikatnie glazurujemy nasza dekoracje nie zalewajac galaretą, ma to wygladac naturalnie.Ta czynnosc trzeba powtarzac kilka razy , aby cala dekoracja byla pokryta cienkim"filmem"galarety. 11.Bierzemy teraz naszego szczupaka,delikatnie odwijamy go z folii, OSTRYM CIENKIM NOZEM kroimy go w porcje (dzwonka) szczegolna uwage nalezy zwrocic przy dzieleniu aby nasze porcje nie wychodzily na wysokosci pletw,pletwe trudno przeciac bez naruszenia uroku naszej rybki. 12. Tak wykrojonego szczupaka ukladamy na naszych szuwarach usuwajac mu z pyska ziemniaka zastepujac go mala wedzona rybka (mozna czastka cytryny),w oczodoly wkladamy oliwke uprzednio przekrojana na pol. 13.Glazurujemy calosc pozostala galareta. 14Powodzenia i smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

kingens 16 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
super przepis...polecam również szczupaka faszerowanego warzywami :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Sugarspice 01 września 2009Zgłoś do usunięcia
haha podoba mi sie punkt 7 ;) pozdrowienia0 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 01 września 2009Zgłoś do usunięcia
inaczej to się nazywa GALANTYNA ZE SZCZUPAKA i jest mnóstwo innych przepisów i to bardziej precyzyjnych.0 Kto głosował? | Odpowiedz