Przekąski Przepis na:
Wątróbki Boruty

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 136
Dodano: 04.03.2010
Odsłon: 7805
Składniki
- Boczek wędzony, 24 długie plastry
- wątróbki drobiowe, 12 sztuk
- bazylia suszona, do posypania
- sól, kilka szczypt
- pieprz, kilka szczypt
- ogórek konserwowy, 4 sztuki
- Papryka czerwona, 1,5 sztuki
- czosnek konserwowy, mały słoiczek
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Wątróbki drobiowe dzielimy, rozkrawając oba plastry. Każdy z nich, nie przyprawiając, owijamy w plaster boczku i nadziewamy po 6 na patyczek szaszłykowy. posypujemy lekko solą, pieprzem i bazylią. Umieszczamy na ok. 45 min w rozgrzanym piekarniku.
-
Ogórki kroimy na ćwiartki i wydrążamy z nich nasienie Oczyszczamy paprykę i kroimy. Wszystko, wraz z czosnkiem miksujemy w blenderze, ale nie na krem! Mają być drobno posiekane kawałeczki. Lekko odsączamy i podajemy na talerzu z gotowymi wątróbkami. Smacznego.
Komentarze do przepisu (4)

gocha01 01 września 2010Zgłoś do usunięcia
Przepis fajny i na pewno wypróbuję,ale co do solenia wątróbek przed pieczeniem to mam pewne wątpliwości:-/ watróbkę soli się dopiero przed podaniem,bo inaczej bedzie twarda.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 09 marca 2010Zgłoś do usunięcia
rewelacja, musze spróbować !!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Dusioor45 05 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Są przepyszne. Jadłam takie z grilla =)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Gutka 04 marca 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawa propozycja :)2 Kto głosował? | Odpowiedz