Do góry

Przekąski Przepis na:

Wigilijny pasztet z fasoli z gruszką - wegański

Wigilijny pasztet z fasoli z gruszką - wegański

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 873

Dodano:

Odsłon: 1068

Świetna, zdrowa i pożywna alternatywa dla pasztetów mięsnych. Wspaniale sprawdzi się na wigilijnym stole. Delikatna konsystencja współgra z chrupkością orzechów, a intensywność wędzonej papryki, cebuli i majeranku cudownie komponuje się ze słodyczą gruszki i suszonej śliwki.

Składniki

  • 2 szklanki gotowanej fasoli (może być fasola z puszki)
  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 1 duża gruszka konferencja
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • Świeży rozmaryn
  • Garść suszonych śliwek
  • Garść orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wigilijny pasztet z fasoli z gruszką - wegański

Przygotowanie

  1. Kroimy drobno cebulę. Szklimy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, gałązkę rozmarynu i podsmażamy przez chwilę do zarumienienia.
    Po chwili wyjmujemy rozmaryn.

  2. Fasolę, ciecierzycę, olej, siemię lniane blendujemy z podsmażoną cebulką i gruszką. Dodajemy przyprawy.
    Orzechy rozbijamy i podsmażamy na suchej patelni.
    Śliwki kroimy drobno.

    Wykładamy foremkę pasztetem, posypujemy orzechami, śliwkami i rozmarynem.


  3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

    Zostawiamy do wystygnięcia.

  4. Pasztecik wspaniale sprawdzi się na wigilijnym stole - nie tylko dla wegan.

  5. Można również uraczyć gości świątecznym poczęstunkiem na wynos:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń