Do góry

Przekąski Przepis na:

Żeberka na miodzie z morelą i śliwką

Żeberka na miodzie z morelą i śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 14281

Wspaniałe na obiad jak i na przystawkę. Bardzo proste do przygotowania.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe, 1,5 kg
  • Miód, 2 łyżki
  • ketchup, 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
  • woda, 250 ml
  • sól, pieprz
  • morele suszone, 100 g
  • śliwka kalifornijska, 100g
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Żeberka na miodzie z morelą i śliwką

Przygotowanie

  1. Umyte, osuszone i poporcjowane żeberka doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Obsmażamy na patelni i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy wodą i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 60 min, aż żeberka zmiękną.

  3. Miód (najlepiej w stanie płynnym) mieszamy z ketchupem i koncentratem pomidorowym.

  4. Po 60 min gdy żeberka są już miękkie dodajemy powstały sos do naczynia żaroodpornego równomiernie rozkładając, obkładamy morelami i śliwkami.

  5. Całość zapiekamy jeszcze przez 20 - 30 min w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń