Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia w curry

Cukinia w curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10817

Dodano:

Odsłon: 22477

Cukinia w curry

Składniki

  • 2,5 kg cukinii
  • 8 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki curry
  • biała gorczyca
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia w curry

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dokładamy ząbki czosnku, liście laurowe, sól, cukier i curry, gotujemy minutę i odstawiamy. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 0,5 cm. Jeżeli plasterki są za duże, przekrójcie je na pół. Na dno wyparzonych słoików wsypujemy parę ziaren gorczycy, dorzucamy do nich plasterki cukinii - układamy je dość ściśle. Wszystko zalewamy odcedzoną zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Możecie też nie pozbywać się dobroci z zalewy, tylko je poupychać razem z cukinią. Pasteryzujemy. Ja pasteryzuję w piekarniku, 30 minut w 130 stopniach.
    Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 600 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń