Do góry

Przetwory Przepis na:

Mięso w słoikach

Mięso w słoikach

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 3755

Dodano:

Odsłon: 95646

Mięso w słoikach to nie lada przysmak. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z pyszną galaretką. Podczas przygotowania mięsa do słoików ważne jest by dodać sporo tłustego. Stąd też w moich składnikach podgardle czy boczek. Bez dodatku tłustych kawałków mięso będzie za suche. Przyprawiłam je prostymi przyprawami i to była najlepsza decyzja. Smak własnie tkwi w prostocie. Bez ulepszaczy i tylko sól, czosnek czy majeranek. Miałam mięso wieprzowe.

Składniki

  • 60 dkg podgardla
  • 70-80 dkg łopatki
  • 50 dkg boczku
  • 70 dkg karczku
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 główka czosnku
  • majeranek
  • Pieprz
  • Sól
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mięso w słoikach

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm. Dodałam do mięsa sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele i liść laurowy. Pieprzu dodałam odrobinę. Wymieszałam wszystko i odstawiłam na noc w zimne miejsce.

  2. Na drugi dzień nakładałam mięso ciasno do słoików. Upychałam je.
    Zakręciłam pokrywką słoiki i wstawiłam do garnka. Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i włączyłam ogień pod garnkiem. Gotowałam 1,30 jednego dnia i na drugi dzień powtórzyłam czynność.

  3. * gotowałam przez półtorej godziny jednego dnia i przez półtorej godziny drugiego dnia
    * jeśli chcemy mieć galaretkę w słoikach na górze to dolać do np. słoika o pojemności 0,5 l ok. 4 łyżek wody
    * jeśli chcemy mniej tłuste mięsko w słoikach to dodać mniej np. podgardla i w zamian za to dodać więcej łopatki, można kombinować z ilością poszczególnych mięs, coś dodać coś ująć

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 05 marca Gratulacje! wczoraj Twoj przepis byl na zajawce w glownych wiadomosciach interii!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karol-paloski 19 lutego A te mieso gotujemy w słoiku razem z zielem angielskim..lisciem laurowym i czosnkiem ? Bo nie ma podane.. Odpowiedzi: 1 ▼

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 11 stycznia Niebo na podniebieniu! dzisiaj chciałam zrobić w sloikach ale skończyło się na kiełbasie.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 11 stycznia W dzieciństwie nie znosiłem. Teraz oddałbym wszystko aby jeszcze raz … moja mama robiła wspaniałe, cóż czasu nie wrócę. Cudo.

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 11 stycznia O rany już jestem głodna, pyszności :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń