Do góry

Przetwory Przepis na:

Nalewka na czarnych jagodach.

Nalewka na czarnych jagodach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 1111

Bardzo smaczna nalewka z czarnych jagód. Prawdziwy smak nalewki jest po roku, coś dla wytrwałych.

Składniki

  • czarne jagody 1 kg
  • goździki 3 szt.
  • cynamon mały kawalek
  • pomarańcza kilka kawałków suszonej skórki
  • tatarak świeżego kawałek kłącza
  • cukier 75 dag
  • spirytus 1 litr
  • woda 500 ml
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nalewka na czarnych jagodach.

Przygotowanie

  1. Przebrane jagody umieszczamy w słoju, lekko rozgniatamy. Przykrywamy słój gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy godziny. Po tym czasie wyciskamy sok przez gęste sito. Do soku dodajemy rozgniecione goździki, cynamon, suszoną skórkę pomarańczy i kłącze tataraku. Sok z dodatkami podgrzewamy w rondelku, na małym ogniu, przez 15 minut. Studzimy i przecedzamy przez sitko. W pół litrze wody rozpuszczamy 75 dag cukru. Dobrze wyszumować. Sok jagodowy mieszamy z cukrowym syropem. Powoli wlewamy spirytus, dobrze mieszamy. Wlewamy do słoja, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie ostrożnie zlewamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Szczelnie zakorkowane butelki odstawiamy ponownie na 3 miesiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 września Super naleweczka,robiłam rok temu więc polecam.Ciekawe czy na borówce amerykańskiej wyjdzie taka jak z leśnych jagód?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń