Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki po kalisku

Ogórki  po kalisku

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 4131

Dodano:

Odsłon: 90808

Ogórki w plastrach są ,chrupiące jako dodatek do obiadu jak i do świeżego pieczywa

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 1/2szkl oleju
  • 1/2 szkl octu
  • 1 szkl cukru
  • 1 płaska łyżka pieprzu
  • 2łyżki vegety
  • 2 słoiki koncentratu pomidorowego po 200 g
  • garść kopru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki po kalisku

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w grubsze plastry ,następnie obieramy cebule także kroimy w plastry
    Do ogórków dodajemy cebulę ,sól,olej,vegetę,cukier,pieprz,ocet ,garść kopru
    i koncentrat pomidorowy wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy na 20 minut aby się zmorzyło
    Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i kładziemy do słoików razem z tym sokiem
    Gotujemy 10 minut od zagotowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 21 czerwca 2018 Nie wiem dlaczego ,ja robię co roku i żaden słoik nie był popsuty nigdy zawsze są ,chrupiące i przepyszne .Może za krótko Pani gotuje ?
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lidia_S 28 sierpnia 2017 Sałatka super tylko nie wiem dlaczego po dwóch tygodniach w słoikach mi sfermentowała. Robiłam dwa razy i niestety wszystko zepsute !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 07 sierpnia 2015 Wyszły pycha, trochę zmodyfikowałam przepis, a mianowice, zamiast 2 łyżek vegety dałam jedną łyżkę soli i jedną łyżkę przyprawy do wieprzowiny tej z okienkiem (chyba dary natury), i do każdego słoiczka ząbek czosnku;) Rewelacyjny przepis ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 05 sierpnia 2015 co by nie było ja z chęcia wypróbuję ;) ale pewnie zamiast vegety (bo takowej ja również nie stosuje - po prostu nie mogę) dam więcej soli i mieszankę moich ulubionych przypraw do wieprzowiny (tylko zioła) i zobaczymy co wyjdzie ;) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 21 sierpnia 2014 Zjedliśmy pierwszy słoiczek. Pycha. Przepis, który chętnie wykorzystam jeszcze nie jeden raz. :-) polecam wszystkim Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 05 sierpnia 2014 Dzięki za przepis! :) Skorzystałam, już wiem, że ogóreczki będą pyszne. Doprawiłam po swojemu, ale o tym nie zamierzam dyskutować... :))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 02 sierpnia 2014 Właśnie zrobiłam kilka słoików. Nie mogę się doczekać momentu, gdy zjem takie pyszności.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

faflina 02 sierpnia 2014 Ogóreczki wyglądają apetycznie, na pewno skorzystam w tym roku. Tylko proszę o wyjaśnienie jaki to ma być koper taki świeży zielony czy do kiszenia? Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 sierpnia 2014 Ewuś ja Twój przepis zamierzam wypróbować w tym sezonie ogórkowym . A komentarzami na "NIE" radzę się nie przejmować ! Najgłośniej zawsze krzyczą Ci co sami do niczego nie doszli , za to skrytykują zawsze i wszędzie i wszystko ! Słowem malkontenci . Pozdrawiam

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 02 sierpnia 2014 Ogórki są naprawdę pyszne(to jest moja propozycja) ,a każdy może doprawić jak uważa, zamiast vegety może dodać więcej soli.Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię (można w delikatniejszy sposób) trzeba się liczyć z pozytywnymi i negatywnymi jak to w życiu bywa(każdą uszanuje )

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń