Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1033
Dodano: 18.06.2018
Odsłon: 50427
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Opłukane, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w kostkę 3 cm x 3 cm. Pieprz i sól młotkujemy w moździerzu. Ja użyłem gruboziarnistej soli himalajskiej, można zamiast jej użyć soli warzonej. Czosnek kroimy w plasterki. Pokrojone w kawałki mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Mieszamy dokładnie tak żeby wszystkie składniki były dobrze połączone. Tak wymieszane mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ponownie mieszamy. Ja po wyjęciu z lodówki staramy pooddzielać czosnek z mięsa. Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki 350 ml i do każdego na dno wkładamy 1 liść laurowy (1 duży lub 2 małe), równo dzielimy plasterki czosnku, tak żeby w każdym słoiczku było tyle samo plasterków. Dodajemy po pół łyżeczki żelatyny. Napychamy ścisło mięso w każdym słoiczku, wlewamy po 4-5 łyżek przegotowanej wody, tak żeby mięso było przykryte wodą. Zostawiamy około 2
cm przestrzeni w każdym słoiczku od góry słoiczka.
Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą o temperaturze 40 stopni Celsjusza, z położoną na dno ściereczką. Po włożeniu słoiczków podnosimy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i gotujemy 10 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 80 stopni i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie kończymy gotowanie, a słoiki wyjmujemy dopiero po ostudzeniu się wody w garnku. Musimy pilnować poziomu wody w garnku podczas gotowania, poziom nie może być niższy poziomu mięsa w słoiczku a także większy od dolnej części dekielka słoiczka. Słoiczki studzimy w temperaturze pokojowej, po 24 godzinach powtarzamy pasteryzację, czas i temperatura ta sama.
Tuszonkę ostudzoną wstawiamy na minimum 7 dni do lodówki, po tym czasie możemy konsumować. Przez okres minimum 7 dni tuszonka nabierze lepszego smaku.
Pyszna jest do kanapek, a także podgrzana z kaszą i ogórkiem kiszonym.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

gochna55 20 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Zabieram, ale to wygląda mi na ... rywalizację ! Jesteście wspaniali i gorąco polecam Wasze przepisy. Przyznam się, że rozdaję je na prawo i lewo - bo warto. Do zrobienia po wakacjach. Dzięki, wielkie dzięki wszystkim, którzy namawiacie do "własnej" wędlinki. ;)7 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 18 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam taką tuszonkę,najlepsza :-)6 Kto głosował? | Odpowiedz