Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z ogórka i czerwonej fasoli

Sałatka z ogórka i czerwonej fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 189

Lekka i świeża sałatka z ogórka i czerwonej fasoli, idealna jako dodatek do każdej potrawy. Nie tylko idealnie przechowuje się w lodówce, ale także jej smak z każdym dniem staje się lepszy.

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 świeży ogórek zielony
  • 1/3 szklanki czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki pokruszonej fety
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/8 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka z ogórka i czerwonej fasoli

Przygotowanie

  1. Czerwoną fasolę z puszki opłukać i osuszyć na durszlaku.
    Czerwoną cebulę oraz zielony ogórek pokroić w drobną kostkę. (ogórek można uprzednio obrać ze skórki, jeśli ktoś woli, jeśli nie - należy go dokładnie umyć pod zimną bieżącą wodą)
    Świeżą kolendrę także drobno posiekać.
    Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do dużej miski, po czym dodać także mniej więcej 2 łyżki pokruszonego sera feta.

  2. Do osobnej miski dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/8 łyżeczki suszonego czosnku, 1/4 łyżeczki soli oraz szczyptę czarnego pieprzy i dokładnie wymieszać.

  3. Uprzednio pokrojone warzywa wymieszać, po czym równomiernie polać przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki i smaki połączyły się.
    Tak przygotowaną sałatkę pozostawić na ok. 10 minut dla marynowania, aby smaki mogły się przegryźć.

  4. Tak przygotowaną podawać jako dodatek do ulubionych dań lub z ulubionym świeżym pieczywem jako drugie śniadanie.
    Sałatka dobrze przechowuje się w lodówce do 4-5 dni, więc można ją wykorzystać kilkukrotnie.
    (PSSSSS, można też zrobić wersję wegańską - czyli bez sera feta - sałatka nadal będzie pyszna)

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń