Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki Kajzerki.

Przepis dnia 2018-09-29
Bułki Kajzerki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9590

Dodano:

Odsłon: 5404

Rozpoczęła się jesień i wystartowałam z pieczywem,tu akurat przepis udostępniła koleżanka,łatwy,lekki i przyjemny,więc poczyniłam :-)

Składniki

  • 8 szt.
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 3\4 szkl.letniej wody
  • 7 g drożdży instant lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ręcznie lub wyrabiamy robotem,5 min.od momentu odchodzenia ciasta od misy.Ciasto odstawiamy na 10 min.następnie wyrabiamy kolejne 5 min.przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.godz.

  2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić ręką,uformować wałek i podzielić na 8 części,

  3. z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,spłaszczyć przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na 45 min.

  4. Bułeczki można naciąć nożem,lub wycisnąć pieczątką specjalny ślaczek.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.20 min.pieczemy w temp.220 C.





Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń