Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe cacuszka idealnie nadające się na śniadanko bądź lunch. Możesz je wykonać szybko i to z nutką kreatywności.
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 260
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 109
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 2628
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 260
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 109
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 2628
Składniki
Na początek do głębokiego naczynia wbijamy jajka i mieszamy na jednolitą masę. Na tym etapie warto dodać sól i pieprz.
Do Jaj dodajemy płatki owsiane, najlepiej dodawać je małymi porcjami i mieszając tak aby "ciasto" nie było zbyt gęste, musimy być wstanie nabrać pojedynczą porcje łyżką, tak aby się nie rozłaziło. Gotowe ciasto zostawiamy na boku.
Teraz na patelni z rozgrzanym tłuszczem rumienimy wcześniej pokrojonego pora i szynkę (polecam smażyć na oliwie z domieszką margaryny, może strzelać) warto dodać jakąś wyrazistą przyprawę, idealnie nadaje się pikantna mieszanka do grillowania. Kiedy por nabierze koloru, zawartość patelni dodajemy do ciasta i mieszamy. Patelnia z tłuszczem jeszcze nam się przyda więc jej nie myjemy.
Mieszanina jest gotowa do smażenie. Łyżką stołową nakładamy na patelnie placuszki i lekko uklepujemy. Obustronnie usmażone placuszki ściągamy na talerz i dekorujemy np. jak na zdjęciu ketchupem, majonezem i suszonym koperkiem. Z podanych wartości otrzymamy około 10-12 placków. SMACZNEGO :)