Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogale.

Rogale.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8903

Dodano:

Odsłon: 4828

Miękkie i smaczne,kolejna propozycja śniadaniowa,smakują bez niczego,idealne na śniadanie,deser lub kolacje.

Składniki

  • 8 szt.
  • 75 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 25 g drożdży świeżych(7 g instant)
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 g cukru kryształu
  • mały cukier waniliowy
  • 1 jajko L+małe jajko z łyżką mleka do posmarowania rogali
  • 130 g masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników.
    Ciepłą wodę i mleko mieszamy razem w miseczce,wkruszamy drożdże,wsypujemy łyżeczkę cukru oraz mąki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min.
    W dużej misce ubijamy jajko z solą,cukrami,wlewamy roztopione letnie masło oraz wyrośnięte drożdże,na koniec przesiewamy przez sitko mąkę,wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto.
    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce,do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat,rozwałkowujemy na dość spory okrąg,następnie ciasto dzielimy na 8 trójkątów.

  2. Każdy z kawałków delikatnie jeszcze przejechałam wałkiem,rolować od szerszej strony do cieńszej,końce zawinąć tak aby powstał zgrabny rogalik.
    Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 min.do napuszenia.
    Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

  3. Pieczemy 20-25 min.w temp.180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń