Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa

Przepis dnia 2019-10-12
Zupa fasolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 1775

Zupa fasolowa

Składniki

  • 3 l wody
  • 400 g fasoli Jaś
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół małego selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka majeranku (lub więcej)
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczamy na noc w wodzie (i nie jest to woda podana w składnikach), pamiętajcie, że dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Na drugi dzień gotujemy fasolę do miękkości. Do 3 l zimnej wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Po tym czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. Dodajemy do tego rozdrobnione ząbki czosnku, paprykę i majeranek, nadal gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Zawartość patelni wrzucamy do zupy. Można na patelnię wlać odrobinę zupy i z powrotem wlać ją do zupy - znajduje się na niej mnóstwo smaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze wszystko na niewielkim ogniu około 15 minut. 1 szklankę zupy (a właściwie tylko warzywa i fasolę) zmiksowałam w blenderze i wlałam do zupy. Zupa się fajnie, nieznacznie,zagęściła - tak jak chciałam. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń