Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa z soczewicą

Zupa ogórkowa z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 45

Dodano:

Odsłon: 1832

Pyszna i sycąca zupa z kiszonych ogórków i pożywnej soczewicy. Przepis jest prosty, ale zupa palce lizać:)

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 liście pora
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 3 średnie ziemniaki
  • ok. 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 5 kiszonych ogórków
  • 2 liście laurowe, 5 ziela angielskie
  • po 1 łyżeczce lubczyku oraz owoców kolendry
  • ok. 1,5 litra wody
  • sól pieprz
  • 3 łyżki koperku mrożonego lub świeżego
  • oliwa z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew, seler, por, pietruszkę oraz cebulę kroję w mniejsze kawałki i wrzucam go garnka. Dodaję posiekany czosnek, zioła i przyprawy, odrobinę soli. Zalewam wodą (nie całą ok. 5 szklanek) i gotuję ok. 1 godzinę, aż warzywa zmiękną.

  2. Ugotowane warzywa wyjmuję z bulionu, dolewam szklankę wody, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję 10 minut.

  3. Do ziemniaków dodaję soczewicę (opłukaną w wodzie) i gotuję 12 minut.

  4. Ogórki ścieram na tarce na średnich oczkach, marchew i cebulę kroję w kostkę. Wrzucam wszystko do zupy, dodaję sok z kiszonych ogórków ( może nie być potrzebna całość, trzeba próbować:). Doprawiam do smaku. Dodaję mrożony koperek oraz skrapiam oliwą z oliwek. Zupa gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 października Musi być pyszna:) Mam u siebie zupę z soczewicy ale ogórkowej z jej dodatkiem jeszcze nie próbowałam.Czas nadrobić:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń