Do góry

Newsy

Sok z brzozy – na zdrowie

Sok z brzozy pozyskuje się już od setek lat. Mimo to, wydaje się, że wciąż jest on niedocenionym produktem. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto go pić i w jaki sposób możemy wykorzystać go w kuchni?

Fot. 123RF/Picsel

Sok z brzozy ma delikatny smak. Niektórzy wręcz twierdzą, że jest zbyt słodki, a jednocześnie za bardzo mdły, aby spożywać go w większych ilościach. Jeśli jednak dowiecie się, w jaki sposób sok z brzozy wpływa na nasz organizm, z pewnością przyznacie, że warto go pić.

Syrop możemy wyprodukować domową metodą. Nie jest to bardzo skomplikowana praca, jednak wymaga doświadczenia, odpowiednich warunków oraz narzędzi. Należy również zachować szczególną ostrożność, aby nie okaleczyć pnia.

Sok z brzozy pozyskuje się z co najmniej dziesięcioletnich drzew. Ręczne wiertło wbijamy na wysokości ok. 50 cm. od ziemi i wykonujemy kilkucentymetrowy otwór. Sok zaczyna lecieć od razu, więc musimy go odprowadzić rynienką do pojemnika. Konstrukcję najlepiej zostawić na noc, aby płyn mógł swobodnie ściekać. W ten sposób w ciągu doby można uzbierać nawet dwa litry świeżego soku.

Niestety, pozyskanego w ten sposób soku nie można zbyt długo przechowywać. W lodówce wytrzyma on maksymalnie cztery dni. Nie powinno się go filtrować ani poddawać obróbce termicznej.

Jeżeli nie chcesz zajmować się domową produkcją soku z brzozy, pamiętaj, że bez większych problemów kupisz go niemal w każdym sklepie spożywczym. Napój ten zwykle znajduje się na półkach ze zdrową żywnością.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Właściwości lecznicze soku z brzozy

Sok z brzozy doskonale gasi pragnienie i nawadnia organizm. Spokojnie może służyć za naturalny izotonik, dzięki któremu uzupełnimy niedobory elektrolitów, powstałe na skutek wysiłku fizycznego. W związku z tym, częste spożywanie soku z brzozy zaleca się sportowcom oraz wszystkim osobom, które intensywnie trenują.

Warto również wiedzieć, że mieszanka wody brzozowej oraz soku z młodej pokrzywy ma niezwykły wpływ na nasze włosy. Za jej sprawą stają się mocniejsze, bardziej lśniące i gęstsze. Ponadto, woda brzozowa prowadzi do odrostu włosów u osób z łysieniem plackowatym i androgenowym. Pomaga także zregenerować zarost po chemioterapii. Roztwór należy wcierać regularnie w świeżo umytą skórę głowy oraz na mokre pasemka. Powinniśmy masować głowę podczas nakładania preparatu, gdyż dzięki temu znacznie lepiej się on wchłonie i będzie lepiej działać. Po wykonaniu zabiegu nie spłukujemy soku.

Woda brzozowa przyczynia się również do poprawienia ogólnego stanu zdrowia. Sok z brzozy jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Zawiera także flawonoidy, które działają przeciwutleniająco, wspomagając usuwanie toksyn z organizmu. Sok z brzozy jest także bogaty w taniny, fosfor, miedź, witaminy z grupy B oraz garbniki.

Nie brakuje mu też wapnia, potasu, żelaza i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Za sprawą tych cennych substancji, sok z brzozy poprawia naszą odporność i zapobiega licznym infekcjom. Naukowcy są również zdania, iż dzięki zawartość betuliny, regularne picie wody brzozowej może zapobiegać miażdżycy i zawałom oraz obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. Włączenie soku brzozowego do diety przyczynia się także do poprawienia trawienia, a nawet złagodzenia przebiegu choroby wrzodowej. Ponadto udowodniono, iż picie tego napoju zapobiega chorobom nerek w tym także powstawaniu kamieni nerkowych.

Produkty z soku z brzozy

Wodę brzozową możemy nie tylko pić. Z zamrożonego soku stworzymy pyszny sorbet, idealny na upalne dni. Na jego bazie powstaną również delikatne, kremowe lody. Wielbiciele kulinarnych eksperymentów mogą również wykorzystać sok z brzozy do zrobienia nietypowej nalewki. Poza tym, sok będzie fantastyczną bazą do przygotowania różnego rodzaju koktajli smoothie i drinków, które zagwarantują orzeźwienie nawet w najbardziej upalne dni.

Tekst: Anna Suchecka

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń